снимка: Зелени БалканиЧерният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в Закона

...
снимка: Зелени БалканиЧерният лешояд (карталът) е защитен вид, включен в Закона
Коментари Харесай

Убиха защитена птица в Добринище

снимка: Зелени Балкани

Черният лешояд (карталът) е предпазен тип, включен в Закона за биологичното многообразие. Като международно заплашен тип,  убиването му е закононарушение  по Наказателния кодекс, както и самото потребление на токсини в дивата природа.

Отново птица от международно заплашен тип почина  у нас вследствие на използване на  токсини  в дивата природа, застрашаващо и хората, оповестиха от Зелени Балкани и Фонда за дивата флора и фауна.

Предавателят на  картала Blacky Skrill  е подал сигнал за гибелта на птицата.

Blacky Skrill беше  част от програмата за завръщането на черния лешояд  в страната. След като беше пуснат на независимост в природата на 12 май, той е извършил  удивително странствуване над Турция, Румъния, Молдова, Украйна,  върнал се е в България, а  по-късно е посетил Гърция . От през вчерашния ден птицата още веднъж се е завърнала в България, в региона на Добринище, където е била и отровена.

Днес сутринта предавателят е алармирал, че от 18:00 на 3 юни температурата на Blacky Skrill е почнала да пада, а акселерометърът е отчел неестествени данни. Днес, по данни от сателитен предавател, е открито че край Добринище има мъртвец на конче със заложена  отровна стръв.  На мястото е открит и гарван, който не може да отлети - явно токсичен, откакто се е хранил от натрупа.  Самият предавател на картала е открит изхвърлен  на отдалечено място в река Места, при явен опит да бъде замаскирано закононарушението. До мястото са видяни следи от автомобил. Трупът на птицата досега не е открит.

Blacky Skrill е кръстен от донори - екипа на Алхимиците  от компания PaySafe, които посредством кръщаването му показаха своята благосклонност и поддръжка за завръщането на карталите в България. Екипът на Алхимиците е част от  над 100 донори , които поддържаха програмата и наблюдават ориста на птиците.

Самите картали са  дарени на България от държавното управление на Екстремадура в Испания . Те са част от дълготраен план за завръщането на типа в страната, който след повече от две десетилетия даде първи плодове тази година - с първото излюпено малко от типа.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР